Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)

Nieuwsbrief december 2016

Kinderen

In het afgelopen half jaar is er veel veranderd in de samenstelling van de kinderen. De oudere kinderen, waarvan de meeste student waren, zijn bijna allemaal vertrokken omdat zij afgestudeerd waren en inmiddels een baantje hadden. Zij kozen er voor om zelfstandig in de stad verder te leven of om terug te gaan naar hun familie. Ze bezoeken nog regelmatig hun “oude huis”. We zijn heel erg blij met dit geweldige succes van de leerboerderij Samrong.
Er zijn nog 3 oudere studenten over en uiteraard nog een aantal die op de highschool zitten.
Het aantal open plaatsen is inmiddels weer aangevuld met nieuwe jonge kinderen vanaf 6 jaar, zodat het totaal nu 55 kinderen is. Hierbij horen ook de 4 kleinkinderen die een omaatje wilde achterlaten aangezien ze er zelf niet meer voor kon zorgen. Dit gebeurde tijdens ons bezoek aan Samrong in oktober. Na een korte gewenningsperiode waren deze kindertjes al heel snel lekker aan het spelen met de anderen inclusief schommelen en rennen door de plassen als ook kruiwagentjes met bladeren vervoeren. Omaatje kon hierdoor met een wat geruster hart vertrekken.
Het aantal kinderen is voorlopig beperkt tot 55 in verband met stijging van kosten en een beperkt budget. Met extra fondsen zouden we dit weer uit kunnen breiden naar 70 kinderen.

december 2016-2

Staf

Sivin, “de oude moeder” van de kinderen is op 69- jarige leeftijd bij Samrong vertrokken vanwege gezond- heidsredenen. Ze is gaan leven als een boeddhistische non in een pagode 30 km ten noorden van Phnom Penh.
We hebben haar tijdens ons bezoek bezocht om haar een afscheidscadeau te overhandigen en waren onder de indruk van het sobere leven, zonder bezittingen, dat zij wilde gaan leven: met 2 nonnen leven in een klein hutje zonder tafel of stoel en bed, alleen tussen 18.00 en 20.00 hr elektriciteit en geen stromend water en daarnaast iedere dag naar school om de leer van Boeddha te bestuderen.
Mrs Phanny heeft de staf aangevuld en taken van Sivin overgenomen. Daarnaast geeft ze o.a. Engelse les als er geen vrijwilligers zijn.
Theary, een van de eerste kinderen die bij Samrong kwam, is in mei getrouwd en woont met haar man in een klein huisje op het terrein. Zij heeft, ondanks dat ze is afgestudeerd in accounting, ervoor gekozen in de staf te gaan werken en zij zorgt voor de keuken en het eten.

december 2016-3

Sponsors, Donateurs

Gerard Hulisz van onze Hoofdsponsor Rijk Zwaan heeft eind oktober weer een bezoekje gebracht aan Samrong. Nu stond alles blank en de kas was niet naar wens begroeid, o.a. door dat oude tuinmannen zijn vertrokken waardoor specifieke kennis van kasbouw momenteel ontbreekt. Er wordt met een nieuw plan aan gewerkt om dit te verbeteren. Met hoofdsponsor Vitesse hebben we een nieuwe 3-jaars overeenkomst kunnen afsluiten.

december 2016-8

december 2016-7Bezoek Samrong

De eerste week van oktober hebben de bestuursleden Peter Maat en Simone van der Putten Samrong bezocht. Nog volop moesson en langdurige regenbuien lieten het terrein regelmatig blank staan: uitstekend voor eenden en ganzen om te baden en voor de kindertjes om in te spelen, maar zeker ook moeilijk voor de anderen waaronder het werken in de tuin.
De koeien zijn op drie na verkocht, er lopen nog veel kippen, eenden en ganzen en het was er vooral groen nu en sinds augustus is er een vaste wateraansluiting met de stad.
We hebben een bezoek aan Sivin in de pagode gebracht, de accountant in de stad bezocht, van een voetbalwedstrijd met 1 van de kinderen in het Olympisch stadion in de stromende regen genoten en samen met de staf hebben we het afgelopen jaar geanalyseerd en kunnen kijken naar noodzakelijke veranderingen, toevoegingen en wensen voor 2017.

december 2016-9

Volunteers

Buitenlandse vrijwilligers vervullen een belangrijke functie op Samrong. Veelal geven zij Engelse les aan de kinderen (er zijn diverse leeftijdsgroepen) en spelen zij met de kinderen. De spreekvaardigheid van de kinderen gaat daardoor sterk vooruit en zij maken kennis met buitenlanders en andere culturen en gewoontes. De volunteer verblijft intern in één van de eenvoudige gastenhuizen en – zo is onze ervaring – maakt een prachtige tijd door wat leidt tot vriendschappen voor het leven. We kunnen altijd nog volunteers gebruiken en als je zin hebt om enkele weken of maanden op Samrong door te brengen (bijvoorbeeld als je toch aan het backpacken bent in Azië), neem dan met ons contact op via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

december 2016-10


Water in overvloed....

Na een extreem droge periode is de daaropvolgende natte tijd ook extreem geweest. Tijdens ons bezoek regende, zeg maar plensde, het diverse uren per dag. Dan komt de overdekte kas goed van pas want al het andere gewas regent kapot. Voor korte tijd staat het hele terrein blank maar ook nog dagen daarna zijn de modderige wegen in de omgeving moeilijk begaanbaar. Maar tóch zijn we er blij mee, alle voorraad regenwater is weer aangevuld, de vijver staat vol en juist in de subtropen groeit het gewas weer razendsnel als het droog wordt.


Ontwikkeling in de tuin en kas

Dankzij onze partner Rijk Zwaan hebben we contacten kunnen leggen met een grote regionale speler op het vlak van zaden die goed gedijen in de tropen East-West Seed. Zij brengen ons deskundigheid en ervaring. Wij hopen deze relatie verder uit te bouwen en er maximaal gebruik van te maken

december 2016-11

 

 

 

 

 

 

 


 

 Namens WWCF bedanken wij al onze sponsors en donateurs voor hun ondersteuning!

 

Vanaf juli zijn er bij Samrong 7 nieuwe kinderen bijgekomen; in totaal zijn het er nu 67.
Sinds september dit schooljaar zijn er weer 6 kinderen doorgestroomd naar de universiteit waardoor er nu 16 studenten zijn. Ook zijn 4 kinderen naar een vakschool voor een kookopleiding gegaan.

Ondersteuning vanuit Nederland:
Stichting WWCF
Pascalweg 49
3076 JL Rotterdam
Tel: +31(0)10-4199188
E-mail: info@wwcf.nl


WWCF
Bankrekeningnummer:
NL17 INGB 0004 655 035
BIC code: INGBNL2A
RSIN: 813164151


Download hier het Jaarverslag van 2017